MCQ ON GENERAL PHARMACOLOGY

General pharmacology is unit-1 of pharmacology, 5th sem, B.Pharmacy. Here, we have provided MCQs on general pharmacology for the preparation of B.Pharmacy and GPAT.

General pharmacology

Pharmacology is the science of drugs. The word, Pharmacology is derived from two Greek words. Pharmacon means “The drugs” & logos means “The science”.

It is the study of substances that interact with living systems through chemical processes, primarily through binding to regulatory molecules and activating or inhibiting normal body processes.

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

1. Who is the founder of Modern PharmacologY?

  • A. Claude Bernard
  • B. Paul Ehrlich
  • C. Schmiedeberg
  • D. Ram Nath chopda

Answer- C. Schmiedeberg

2. Who first scientifically recorded the use of Digitalis to treat Congestive heart failure?

  • A. Serturner
  • B. Fleming
  • C. Pasteur
  • D. Withering

Answer- D. Withering

3. Which of the following drug is not derived from the plant? 

  • A. Atropine
  • B. Digitalis
  • C. Quinine
  • D. Sulfonamide

Answer- D. Sulfonamide

4. Which Scientist Purified Morphine from Opium in 1805?

  • A. Ver chow
  • B. Pasteur
  • C. Serturner
  • D. Schmiedeberg

Answer- C. Serturner

5. The drug penicillin was Derived in which year?

  • A. 1930
  • B. 1928
  • C. 1932
  • D. 1940

Answer- B. 1928

6. The wonder drug…………derived by Alexander fleming

  • A. Rifampin
  • B. Streptomycin
  • C. Penicillin
  • D.Dapsone

Answer- C. Penicillin

7. Following are the six rights of the Drug administration except:

  • A. Dose
  • B. Person
  • C. Concentration
  • D. Documentation
  • E. Route

Answer- C. Concentration

8. The Administration route for a drug injected just beneath the top layer of the skin is called:

  • A. Intradermal
  • B. Subcutaneous
  • C. Intramuscular
  • D. Intravenous

Answer- A. Intradermal

INJECTIONS
PARENTERAL ROUTE OF DRUG ADMINISTRATION

9. The Administration route where the needle is inserted at 90 degrees is…

  • A. Intradermal
  • B. Subcutaneous
  • C. Intramuscular
  • D. Intravenous

Answer- C. Intramuscular

10. The drug administration route where the needle is inserted with a lumen gauge of 25-27 degrees is

  • A. IV
  • B. ID
  • C.IV
  • D. IA

Answer- C.IV

11. The site that is not recommended for most intramuscular injections is the…..

  • A. Upper arms
  • B. Abdomen
  • C. Buttocks
  • D. Deltoids

Answer- B. Abdomen

12. Nitroglycerine and other sublingual administered drug have a region that permits… 

  • A. Rapid Absorption
  • B. Slow Absorption
  • C. Moderate Absorption
  • D) Slow to moderate

Answer- A. Rapid Absorption

13. The injection of medication into the circulatory system, which often provides the most rapid drug delivery and absorption, is the description of…

  • A. Enteral
  • B. Parenteral
  • C. Pulmonary
  • D. Percutaneous

Answer- B. Parenteral

14. Who coined the term Chemotherapy?

  • A. Dales
  • B. Frederick Banting
  • C. Domegk
  • D. Paul Ehrlich

Answer- D. Paul Ehrlich

15. Who is the Father of clinical pharmacology…..

  • A. Louis Lasagna
  • B. Otto Loewi
  • C. Dales
  • D. Domeg

Answer- A. Louis Lasagna

16. Following are the example of Serendipity drugs except…………

  • A. Sulphonamide
  • B. Penicillin
  • C. 5 fluorouracil
  • D. Minoxidil

Answer- A. Sulphonamide 

17. Essential drugs are:

  • A. Those that do not satisfy most health care needs.
  • B) Of good quality and available at all times.
  • C) Always given in their brand names.
  • D) Usually not affordable.

Answer- B) Of good quality and available at all times. 

18. Which of the following routes has the highest bioavailability?

  • A. Oral
  • B. IM
  • C. IV
  • D. SC

Answer- C. IV

For more MCQs click on the below link.

2 thoughts on “MCQ ON GENERAL PHARMACOLOGY”

Leave a Comment