MCQ ON PHARMACOKINETICS

MCQs on pharmacokinetics of pharmacology, 5th sem, B.Pharmacy. Here we have provided MCQs for the preparation of B.Pharm and GPAT.

Pharmacokinetics

Pharmacokinetics is the branch of pharmacology that deals with the study of what the body does to the drug. This refers to the study of absorption, distribution, metabolism, and excretion (ADME) of medicine in the body. In other sense or words, it is the quantitative study of drug movement in, through, and out of the body. 

pharmacokinetics
pharmacokinetics process

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQs)

1. What Body do to the drug mean……….

  • A. Pharmacodynamics
  • B. Pharmacokinetics
  • C. Microbiology
  • D. Physiology

Answer- B. Pharmacokinetics

2. What is the entry of the drug into the plasma?

  • A. Absorption
  • B. Distribution
  • C. Elimination
  • D. Metabolism

Answer- A. Absorption

3. Which of the following is an advantage of sublingual administration?

  • A. Rapid absorption
  • B. Avoid the GI environment
  • C. Avoid first pass-metabolism
  • D. All of the above

Answer- D. All of the above 

4. Which of the following routes has the highest bioavailability?

  • A. Oral
  • B. IM
  • C. IV
  • D. SC 

Answer- C. IV

5. Only free drugs can act on the target site and can be eliminated.

  • A. True
  • B. False

Answer- A. True 

6. Binding of drugs to albumin is irreversible.

  • A. True
  • B. False

Answer- B. False

7. Drug bound to albumin is inactive.

  • A. True
  • B. False

Answer- A. True

8. The volume of distribution (Vd) for a drug highly bound in peripheral tissues would be?

  • A. High
  • B. Low
  • C. Unchanged
  • D. Cannot be determine

Answer- A. High

9. Alkaline lipid-soluble drugs often need to be taken with food because………

  • A. Food consumption slows GI motility, giving the drug more time to be absorbed.
  • B. The liver will secrete bile and this will help with the absorption of the drugs.

Answer- B. The liver will secrete bile and this will help with the absorption of the drugs.

10. What type of drugs will need to use carrier-mediated transport to be absorbed?

  • A. Large molecules
  • B. Non-polar molecules
  • C. Polar molecules
  • D. Small molecules

Answer- A. Large molecules

11. Which of the following is not a part of pharmacokinetics?

  • A. Absorption
  • B. Distribution
  • C. Secretion
  • D. Elimination
  • E. Metabolism

Answer- C. Secretion

12. Enterohepatic recirculation is when drugs are reabsorbed in the GI tract due to the high fat soluble nature of the drug.

  • A. False
  • B. True

Answer- B. True

13. Production of active metabolites after metabolism can prolong the therapeutic response of the drug.

  • A. True
  • B. False

Answer- A. True

14. Two Most important Sites for drug Elimination

  • A. Liver and GIT
  • B. Pulmonary and liver
  • C. Skin and Liver
  • D. Kidney and Liver 

Answer- C. Skin and Liver

For more MCQs click on the below link.

2 thoughts on “MCQ ON PHARMACOKINETICS”

Leave a Comment