Pharmacognosy MCQ with Answers

MCQ / multiple choice questions of pharmacognosy and phytochemistry with answers. Check our site for GPAT and B.pharm preparations.

1. The change in the specific rotation due to interconversion of a form into B form or vice versa is known as

  • (a) Mutarotation
  • (b) Epimerisation
  • (c) Isomerisation
  • (d) Cyclization

 Answer – (a) Mutarotation

2. Mutarotation takes place in

  • (a) acidic solvent
  • (b) basic solvent
  • (c) amphoteric solvent
  • (d) aprotic solvent

Answer – (c) amphoteric solvent

3. There are two isomers present in glucose solutions. Identify the major isomer

  • (a) a-D-glucose
  • (b) B-D-glucose
  • (c) a-D-glucose or B-D-glucose depending on pH
  • (d) None of the above

Answer – (c) a-D-glucose or B-D-glucose depending on pH

4. The a and b anomer can be differentiated by

  • (a) IR spectrum
  • (b) NMR spectrum
  • (c) UV spectrum
  • (d) IR and NMR spectrum

Answer – (d) IR and NMR spectrum

5. In ß-D glucose, the-OH groups at

  • (a) C₁, C₂, C3, C4, and C5 positions are equatorial
  • (b) C1 is axial but on C₂, C3, C4, and C5, positions are equatorial
  • (c) C₁, C₂, C3, C4, and C5, are axial
  • (d) C₂, C₁, C, and C positions are axial but C1 is equatorial

Answer – (a) C₁, C₂, C3, C4, and C5 positions are equatorial

6. Commercially, glucose is obtained from

  • (a) alkaline hydrolysis of starch
  • (b) acidic hydrolysis of starch
  • (c) acidic hydrolysis of sucrose
  • (d) acidic hydrolysis of malt sugar

Answer – (b) acidic hydrolysis of starch

7. The glucose is not reactive with :

  • (a) Tollen’s reagent
  • (b) sodium bisulfite solution
  • (c) acetic anhydride
  • (d) hydroxylamine

Answer – b) sodium bisulfite solution

8. The no. of optical isomers in fructose is

  • (a) 16
  • (b) 4
  • (c) 8
  • (d) 10

Answer – (c) 8

9. Fructose is obtained from

  • (a) Sucrose
  • (b) Cellulose
  • (c) Inulin
  • (d) Any of the above

Answer – (c) Inulin

10. Galactose sugar is present in

  • (a) Sucrose
  • (b) Maltose
  • (c) Lactose
  • (d) Gentiobiose

Answer –    (c) Lactose

11. Amygdalin on hydrolysis with dilute hydrochloric acid

  • (a) C6H5CHO, HCN and 2C6H12O6
  • (b) C6H5CH(CN)O6511O6
  • (c) C6H5CHO and 2C6H₁₂O6
  • (d) C6H5CHO and HCN

Answer – (a) C6H5CHO, HCN and 2C6H12O6

12. Sucrose is not reactive with

  • (a) acetic anhydride
  • (b) hydrochloric acid
  • (c) periodic acid
  • (d) Fehling solution

Answer – (d) Fehling solution

13. Dextrorotatory sucrose gives the levorotatory product on hydrolysis. Identify the product

  • (a) B-D (+) fructofuranose
  • (b) B-D (-) fructopyranose
  • (c) B-D (-) glucopyranose
  • (d) B-D (-) galactopyranose

Answer – (b) B-D (-) fructopyranose

14. Identify the sweetest sugar among these

  • (a) Sucrose
  • (b) Invert sugar
  • (c) D-fructose
  • (d) D-glucose

Answer – (c) D-fructose

15. 4-(a-D-glucopyranosyl) – B-D-glucopyranose is name for

  • (a) Lactose
  • (b) Maltose
  • (c) Sucrose
  • (d) Cellobiose

Answer – (b) Maltose

16. Amylopectin, soluble in water reacts with iodine to give

  • (a) blue color
  • (b) red violet color
  • (c) colorless solution
  • (d) any color depending on the source of amylopectin

Answer – (b) red violet color

17. On complete hydrolysis, inulin gives

  • (a) D-fructose
  • (b) D-glucose
  • (c) L-fructose
  • (d) D-fructose cd D-glucose (small amount)

Answer – (d) D-fructose cd D-glucose (small amount)

18. Which one is a sulfur-containing amino acid?

  • (a) Methionine
  • (b) Leucine
  • (c) Valine
  • (d) Lysine

Answer – (a) Methionine

19. Chinese restaurant syndrome occurs due to an excess of specific amino acids in the body. Identify the amino acid

  • (a) Aspartic acid
  • (b) Glutamic acid
  • (c) Thyroxine
  • (d) Tryptophan

Answer – (b) Glutamic acid

20. IR spectrum of amino acid does not show the characteristic band for the presence of the COOH group. It is due to

  • (a) presence of zwitterion
  • (b) presence of lactone
  • (c) presence of carboxylic acid in complex form
  • (d) decomposition reaction

Answer – (a) presence of zwitterion

21. a-Amino acid or heating form

  • (a) y-lactam
  • (b) diketopiperazine
  • (c) S-lactam
  • (d) Syndrome

Answer – (b) diketopiperazine

22. Syndromes is a product of amino acid. These are

  • (a) cyclic diamide, formed on heating the amino acid
  • (b) formed by dehydration of N-nitroso derivative of N-aryl amino acid
  • (c) a-acidamidoketone, formed by heating amino acid with acetic anhydride in pyridine solution
  • (d) the product of amino acid with ninhydrin

Answer – (b) formed by dehydration of N-nitroso derivative of N-aryl amino acid

23. Ninhydrin is

  • (a) Indane – 1, 2, 4 trione
  • (b) Indane – 1, 3, 4 – trione
  • (c) Indole – 1, 2, 3 – trione
  • (d) Indane 1, 2, 3 trione

Answer – (d) Indane 1, 2, 3 trione

24. Chemically Sanger’s reagent is

  • (a) 1-fluoro 2, 6- dinitro benzene
  • (b) 1-fluoro 2, 4 – dinitro benzene
  • (c) 2-fluoro 1, 4- dinitro benzene
  • (d) 1-fluoro 3, 5- dinitro benzene

Answer – (a) 1-fluoro 2, 6- dinitro benzene

25. The 1-dimethyl amino naphthalene- 5- sulphonyl chloride is known as

  • (a) Dansyl chloride.
  • (b) Edman reagent
  • (c) Schack reagent
  • (d) None of the above

Answer – (a) Dansyl chloride.

26. The protein on reaction with alkaline copper sulfate solution develops reddish violet coloration. It is an indication of

  • (a) presence of -NH-CO-NH-group
  • (b) presence of-CONH-CH-CO-NH-group – R
  • (c) -CONH-CO-NH-group
  • (d) —NH–CH CONH

Answer – (b) presence of-CONH-CH-CO-NH-group – R

27. The presence of aromatic amino acids can be identified by

  • (a) Ninhydrin reaction
  • (b) Biuret test
  • (c) Xanthoproteic test
  • (d) Million test

Answer – (c) Xanthoproteic test

28. Hemoglobin contains

  • (a) Fibrous protein
  • (b) Globular protein
  • (c) Derived protein
  • (d) None of the above

Answer – (b) Globular protein

29. The tertiary structure of protein indicate

  • (a) arrangement of individual peptide chains in a protein molecule
  • (b) the number of the peptide chain and their arrangement in a protein molecule
  • (c) the forces with which the peptide chains are held together
  • (d) All of the above

Answer – (a) arrangement of individual peptide chains in a protein molecule

30. The polypeptide chains in insulin have more are held together by

  • (a) oxy linkage
  • (b) disulfide linkage
  • (c) carbon linkage
  • (d) carboxy linkage

Answer – (b) disulfide linkage

31. Potassium mercuric iodide is a constituent of

  • (a) Dragendoff’s reagent
  • (b) Mayer’s reagent
  • (c) Wagner reagent
  • (d) Scheibler’s reagent

Answer – (b) Mayer’s reagent

32. Which one of these alkaloids is optically inactive?

  • (a) Nicotine
  • (b) Conine
  • (c) Papaverine
  • (d) Moscapine

Answer – (c) Papaverine

33. Which one of these alkaloids is steam volatile and water-soluble?

  • (a) Nicotine
  • (b) Ajmaline
  • (c) Conine
  • (d) Hygrine

Answer – (a) Nicotine

34. The number of alkoxyl groups is determined by the method, designated as

  • (a) Herzig-Meyer
  • (b) Zeisel
  • (c) Kyeldahl
  • (d) Hofmann methylation

Answer – (b) Zeisel

35. Piperidine on Hofmann’s exhaustive methylation yield.

  • (a) Piperylene
  • (b) Piperine
  • (c) buta-diene
  • (d) pent-1 ene

Answer – (a) Piperylene

36. Ephedrine hydrochloride on heating gives propiophenone, phenylacetone, and methylamine. It is due to the presence of characteristic moiety. Identify it

  • (a) C6H5CHOH—CH—NHR
  • (b) C6H5CH2OH—CH–NHR
  • (c) C6H5CHOH-CH-NH2
  • (d) CH₂CHOH₂-CH-OH

Answer – (a) C6H5CHOH—CH—NHR

37. The appropriate starting material for the synthesis of nicotine is

  • (a) Nicotinic acid and N-methyl pyrrolidine
  • (b) Ethyl nicotinate and N-methyl pyrrolidone
  • (c) Ethyl nicotinate and N-methyl pyrrole 2, 4-dione
  • (d) Any of the above

Answer –

38. Atropine is

  • (a) levoform
  • (b) dextroform
  • (c) optically inactive
  • (d) mesoform
  • (e) recemicoform

Answer – (a) levoform

39. The chemical structure for tropic acid is

  • (a) C6H5-CH(OH) COOH
  • (b) C6H5CHCOOH
  • (c) C6H5CCOOH
  • (d) C6H5CCOOH

Answer – (a) C6H5-CH(OH) COOH

40. Tropine acid on oxidation with chromic oxide yield

  • (a) Piperylene carboxylic acid
  • (b) Pimelic acid
  • (c) Tropinic acid
  • (d) Atropinic acid

Answer – (c) Tropinic acid

41. Tropinone on reaction with benzaldehyde gives dibenzylidise derivative. It is characteristic of the presence of

  • (a) –COCH2 group
  • (b) -CH₂-CO-CH₂ group
  • (c) -CO-CH₂-CH₂ group
  • (d) -CH₂-CH₂ group

Answer – (b) -CH₂-CO-CH₂ group

42. The appropriate starting materials for the synthesis of tropinone according to the Robinson method are

  •  (a) Succinal dehyde, methylamine, and acetone dicarboxylic acid
  • (b) Succinaldehyde, methylamine, and acetone
  • (c) Succinal dehyde, ammonia, and acetone
  • (d) Succinal dehyde, methylamine, and acetylacetone

Answer – (b) Succinaldehyde, methylamine, and acetone

43. Meroquinine on oxidation with acidic permanganate gives formic acid and dicarboxylic cincholoiponic acid. This reaction concludes

  • (a) Meroquinine contains vinyl group
  • (b) Meroquinine contain -CH₂COOH-moiety
  • (c) Meroquinine contain-NHCH₂-moiety
  • (d) None of these

Answer – (b) Meroquinine contain -CH₂COOH-moiety

Check out other MCQs sets of pharmacognosy and phytochemistry

1 thought on “Pharmacognosy MCQ with Answers”

Leave a Comment